Gravet ishavsrøye med potetstuing

Gravet laks er en tradisjon i Norge. Denne oppskriften er en variant med ishavsrøye i stedet for laks, og potetstuing i stedet for sennepssaus.

Middels

4/5

Over 60min

Antall porsjoner: 2

Ingredienser

  • 400 g ishavsrøyefilet
  • 0.4 dl salt
  • 0.4 dl sukker
  • 1 ts sennepsfrø
  • 0.8 dl basilikum, frisk
  • plastfolie

Potetstuing

  • 3.5 stk potet
  • 1 ss smør
  • 1 ss hvetemel
  • 1.5 dl melk
  • 0.5 dl matfløte
  • 0.5 ts salt
  • 0.1 ts pepper

Framgangsmåte

  • Fjern skinn og bein fra filetene, skyll dem i kaldt vann og tørk med tørkepapir.
  • Bland sammen salt, sukker og sennepsfrø, og gni blandingen godt inn i filetene på begge sider.
  • Legg litt basilikum i bunnen av en form og legg en av filetene over.
  • Dryss over saltblanding og basilikum, og legg over en filet.
  • Dryss basilikum over, dekk med plastfolie og la fisken stå kaldt i 2 døgn. Snu den et par ganger i løpet av den tiden.
  • Skjær fisken i tynne skiver og legg på et fat.

Potetstuing

  • Skrell potet og skjær i terninger på ca. 2 cm.
  • Kok potetterningene møre i lettsaltet vann, hell av kokevannet og la dem dampe fra seg.
  • Smelt smør i en kasserolle, rør inn hvetemel og la surre i 1-2 minutter.
  • Spe med melk og matfløte til en jevn saus.
  • Smak til med salt og pepper, og vend inn potetterningene.

Server gravet ishavsrøye med basilikum drysset over, og med potetstuing ved siden av.