Nøttepanert ishavsrøye med potet- og pepperrotgrateng

Denne oppskriften er en herlig harmoni av smaker. Stekt ishavsrøye har en potetgrateng der pepperrot spisser smaken, og en frisk salat som runder det hele perfekt av.

Vanskelig

5/5

40-60min

Antall porsjoner: 2

Ingredienser

  • 400 g ishavsrøyefilet
  • 50 g hvetemel
  • 0.5 ts salt
  • 0.3 ts pepper
  • 0.5 stk egg
  • 0.8 dl hasselnøtter
  • 1 ss olje
  • 0.5 ss smør

Potet- og pepperrotgrateng

  • 250 g potet
  • 250 g søtpotet
  • 0.5 stk sjalottløk
  • 0.5 fedd hvitløk
  • 0.5 ss smør
  • 2.5 dl kremfløte
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ss pepperrot
  • 0.5 ts salt
  • pepper, grovmalt

Salat

  • 0.3 stk isbergsalat
  • 0.8 dl kulturmelk
  • 0.5 ss eddik, 7%
  • 0.5 ss sukker
  • 0.5 ss sitronsaft
  • 0.3 ts salt

Framgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 200 °C.
  • Fjern bein fra filetene, skyll i kaldt vann og tørk godt med tørkepapir.
  • Bland sammen hvetemel, salt og pepper i en skål, pisk sammen egg i en annen skål, og ha finhakkede hasselnøtter i en tredje skål.
  • Legg ishavsrøyefiletene med skinnsiden ned først i melblandingen, så i egg og så i hasselnøtter.
  • Stek filetene i stekepanne med olje og smør på middels sterk varme med skinnsiden ned til nøttene er gylne, ca. 2 minutter.

Potet- og pepperrotgrateng

  • Skrell og skjær potet og søtpotet i tynne skiver.
  • Finhakk sjalottløk og hvitløk, og surr i smør til de er myke og blanke.
  • Rør inn kremfløte og kok opp.
  • Tilsett potetskivene og kok i et par minutter, rør forsiktig til sausen tykner.
  • Rør inn dijonsennep, revet pepperrot og salt, og smak til med pepper.
  • Hell blandingen over i en smurt ildfast form.
  • Stek gratengen i stekeovnen til poteten er mør, ca. 30 minutter.
  • La gratengen hvile noen minutter før servering.

Salat

  • Skjær isbergsalaten til tynne strimler.
  • Bland kulturmelk, eddik, sukker, sitronsaft og salt.
  • Ha kulturmelken over salaten rett før servering.

Server stekt ishavsrøye med potet- og pepperrotgrateng og salat ved siden av.