Frossen fisk bedre enn fersk fisk

Frossen fisk bedre enn fersk fisk

Kanskje har du noen gang luret på om den der tunfisken eller torsken i delikatessedisken er fersk, eller har tidligere vært frossen? Ja kanskje tilhører du de som lurer på hvordan denne fisk kan transporteres over hela jorden for å ligge fersk i din lokale butikk. Vi ordner opp i hvordan det fungerer og hva du bør tenke på.

Hva er fersk fisk?

Fersk fisk er fisk som ikke har vært frossen uten har blitt transportert til butikken i en ubrutt kjølekjede.  Når det handler om fersk fisk, kan man skille på dagsfersk fisk eller fisk som er fersk men som er flere dager. Still gjerne spørsmål i butikken om den fisk som er fremlagt er fersk eller har vært frossen? Av og til er det skiltet om fersk tunfisk men hvor fersk er den om den har blitt transportert fra sin fangstsone 51 i Vestre Indiske havet.

Hvordan vet du som konsument om fisken er fersk?

En stor del av fisken vi spiser fiskes opp av større båter som ligger ute en hel uke. Når båten når land kan fisken allerede være noen dager gammel. Deretter skal den til fiskeauksjoner og også transporteres til ulike steder.

Det er ganske vanskelig å avgjøre hva som presenteres for deg som konsument når det handler om fersk fisk og derfor må du stille spørsmål. Hvor gammel er fisken? Er den dagsfersk? Har fisken vært frossen og så videre.

Fisken du ser i delikatessedisken kan altså være flere dager gammel, hvor den ligger på isen. Direkte ved fangst begynner nedbrytningsprosessen i fisken og man bremser den når fisken ligger på is og blir avkjølt.

Slik skiller du mellom fersk og gammel fisk

Det er noen saker du må ha oversikt over for å avgjøre om fisken er brukbar eller har hatt en lang reise på land.

 • Øyene – fersk fisk har klare og blanke øyne. En gammel fisk har bleike og melkeaktige øyne.
 • Gjeller - de skal være mørkrøde og glansete på fersk fisk. Ser du gjeller som er bleike og har grågul farge er fisken gammel. 
 • Skinn – skinnet skal være glansete, mens det på en gammel fisk er glansløs. Ofte skyller man av fisken i fiskedisken for at den skal se mer glansete og appetittlig ut.
 • Kjøtt – kjøttet skal være klart og glansete gjennomsiktig. Det motsatte du ikke vil se er matt og ugjennomsiktig kjøtt.
 • Lukt – En fersk fisk lukter friskt av hav men er fisken gammel får du isteden en søt og litt syrlig lukt som også er ubehagelig.

Frossen glasert fisk oppbevarer næringsstoffer

Glasering er noe som gjøres før fisken blir frossen og består av at en vannhinne sprayes på produktet som deretter raskt blir frossen. På den måten innkapsles produktet in av en beskyttende hinne. Produktet veies før glaseringen slik at du kun betaler for produktet og ikke glaseringen. Les gjerne om ulike frysetekniker og våre tips for hvordan du best tiner fisk.

Frossen fisk er bedre en fersk

Ja vi tørr å si det. En frossen produkt er innkapslet og beskyttet mot eksterne miljøer og bakterier til den tines for å tilberedes. Hele tiden har produktet sine næringsstoffer og vitaminer oppbevarende. Med dagens avanserte fryseteknikk maksimeres produktets kvalitet hvilket gjør at du kan nyte den på middagsbordet på den beste måten. 

Frosne produkter har også flere fordeler:
 • Lett å ha på lager og enkelt å ta frem den mengde man trenger
 • Enkelt å porsjonere ferdige biter
 • Jevn vekt
 • Ikke noe spill – ferdige biter klare til å spises
 • Høy kvalitet
 • Stor fleksibilitet

Relaterte artikler