Slik tiner du fisk på en riktig måte

Slik tiner du fisk på en riktig måte

Å tine fisk er egentlig en kunst i selg selv og i takt med utviklingen av frysemetoder er det også viktig å gjøre riktig når du skal bruke produktene dine. Her vil du finne ut hva som hender i fisken når man sjokkfryser den og hvordan du skal gjøre for å lykkes best når du skal bruke delikatessene dine.

Frossen fisk oppbevarer næringsstoffer og vitaminer

Etter at fisken har blitt fanget skjer innfrysing. Utviklingen har gått fremover og man jobber nå med flere ulike metoder for å oppbevare ferskheten hele veien til ditt spisebord. Vi skal ikke gå dypt inn i dette men ønsker fremdeles her nede å nevne noen ulike teknikker. Årsaken til frysingen er at vannet i produktet danner krystaller og på den måten beskyttes produktet fra biologiske prosesser. Avhengig av innholdet i produktet fryser de på forskjellige frysepunkter.

Når produktet fryses skjer det til -18 grader eller kaldere. For å få en lang holdbarhet fryses oftest produktene mellom -25 til -35 grader celsius.

 • Blokkfrysing i kontaktfryser
  Her blir produktet lagt mellom to fryseplater som er veldig kalde. Metoden er ganske rask og produktet blir flat. Om man tenker på et fryst torskeblokk så er det denne teknikk som blir brukt.
 • Luftfrysing
  Fryseren er som en tunnel hvor produktet passerer og det sirkulerer kald luft i tunnelen både ovenfra og nedenfra. Oftest fryses filetene ned på det her settet da de er ekstra følsomme for unødvendig håndtering. Man kan beskrive det som at produktet ligger på en luftvei med iskald luft.
 • Impingement frysing
  Dette er en variant av ovennevnte luftfrysing men man bruker isteden jetstråler for å maksimere frysingen og minimere krystalliseringen på produktet.
 • Superfrysing
  Her fryser man ned produktet gjennom nitrogen eller karbondioksid. Nitrogen er veldig kaldt og når det sprayes på produktet fordamper det og fryser umiddelbart ned produktet. Disse fryserne finnes i forskjellige varianter som tunnel, spiralfryser eller fryseskap.
 • Spiralfryser
  En veldig energieffektiv fryser med steril saltlake som bærere og den er egnet for produkter som kan dyppes i vann.


Glasering gir produktet beskyttelse

For å beskytte produktet ekstra lager man et tynt lag med is rundt produktet og dette kalles for glasering. Det skjer like før innfrysingen og med denne metode blir holdbarheten forlenget siden oksygenet ikke får tilgang til produktet.

Bedre håndtering gir bedre kvalitet

Vi på fiskebilen havsmat AS har jobbet med frosne produkter i nærmere 20 år og vet at kvalitet er en avgjørende faktor for våre kunder. Kvaliteten på en dypfryst produkt avgjøres av hvordan iskrystallene dannes når produktet fryses ned, hvilken temperatur lagringen holder og hvordan man tiner produktet. I dag finnes det teknikk for å tine fisk i spesielle kjøleskap hvor fukt tilsettes for å gjøre prosessen perfekt.

Når man fryser et produkt raskt under -25 grader dannes mange små iskrystaller i produktet, sakte nedfrysing danner store krystaller. Disse ødelegger celleveggene i livsmiddelet, helt enkelt sprenger dem. Når man siden tiner produktet mister den væske og blir tørr. Dette skjer også om temperaturen under for eksempel transport går opp eller ned. Ved en slik prosess kan iskrystallene få mulighet å vokse seg større.

Tips når du fryser ned hjemme

Her er noen bra tips til deg når du skal fryse in egne produkter hjemme.

 • Hold livsmidlet som skal fryses ned så kaldt som mulig. Sett den en stund i kjøleskapet for å nedkjøle den litt ekstra.
 • Pakke livsmidlet kald i en pose å presse ut så mye luft som mulig. Posen skal være tettsittende.
 • Bruk fryseposer.
 • Hvis du tar en strykkfryst produkt fra fryseren pass på å lukke posen ordentlig.
 • Hvis fukt eller oksygen kommer i kontakt med fisken ødelegges vitaminer og det kan dannes krystallisering på toppen av produktet.
 • Fryseren din skal ha en temperatur på minimum -18 grader celsius.


Slik tiner du best

De regler som finnes fra Mattilsynet er at rekommandasjonene er at frosne livsmiddel skal bli tint i kjøleskapet. Årsaken til dette er at produktets overflate ikke skal bli for varm under opptiningen. Her er det imidlertid et problem da selve opptiningen krystalliserer seg vannet igjen og skaper store krystaller, noe som ødelegger cellene i fiskekjøttet. Dere forstår, da slipper fiskekjøttet fra seg væske. Løsningen er i stedet å skape en rask opptining.


Best resultat får du om du tiner fisken innpakket i plastikk i kjøleskapet over natten.

Relaterte artikler