Alt du trenger å vite om reker

Alt du trenger å vite om reker

Ekstra gode lekre reker er noe som mange av oss liker ekstra mye. Derfor tenkte vi fortelle lite om akkurat reker, hva betegnelsene står for og hvordan en av våre mest brukte skalldyr har blitt så populær.

For deg som kun lurer på betegnelsene. Den vanligste reken her i våre områder er Nordhavsreken. Det er oftest den som man får kjøpt i butikker og fra oss på Fiskebilen. Den lever i det arktiske havet og finnes langs med norskekysten. Kanskje du noen gang har vært på Hvaler å spist nyfangede reker, da vet du hva vi mener.

Foruten våre vanlige reker har vi også flere beslektede reker i vårt sortiment. Du finner argentinske villreker, rødereker og gambas i sortimentet. Disse produkter passer ekstra fint til grillkveldene og hvorfor ikke komplettere med litt kamskjell.

Les gjerne våre vintips og hvordan du best finner rett vin til grillet fisk og skalldyr. 

Størrelsen på reker

Størrelsen varierer også . Når man snakker om reker sier man 40-60, 80-100 og så videre. Det er et mål på rekens størrelse og forteller hvor mange reker som går på ett kilogram.

Kjøper du reker 40-60 så er det med andre ord 40 til 60 reker som går på ett kilogram. Jo mindre antall, jo større reker. Kjøper du 80-100 er rekene mindre i størrelsen men det er flere reker på ett kilogram. Reker 30-50 er relativt uvanlige men iblant får vi inn dem og då tar de fort slut.

En stor favoritt blant våre kunder er 40-60 rekene. De er meget store og har en fantastisk smak, dessuten er de fulle med rogn. Med andre ord, en riktig delikatesse å nyte og som passer bra i mange ulike retter. Så enkelt er det med størrelsen på rekene.

Hvordan fiskes rekene?

Rekene lever på myk bunn, på et dyp mellom 50-500 meter. En reke svømmer oftest framover i et rolig tempo. Når den bli jaktet på kan den raskt bevege seg bakover ved å slå sammen den bakre delen av kroppen. På den måten kan de unnslippe noen av havets farer.

Når man fisker reker, blir det vanligvis gjort med et utstyr som kalles trål. Det er en form av netting som trekkes på en bestemt dybde etter fiskebåtene. Når rekene så blir tatt om bord, blir de kokt på båten og fryses deretter umiddelbart. Rekene dekkes med en tynn film av vann før de blir frosne. Dette gjør at både smak og kvalitet oppbevares i hver reke, som konserveringsmiddel. Rekene kjennes da ut som ferske når de skal nytes. Transporten skjer siden i en ubrutt frysekjede hjem til din dør. 

Rekene leveres i flere omganger fra fiskeflåtene, som er ute på havet i lengre perioder. Holdbarheten er lang da rekene oppbevares i industriellekjøleskap ned til -37 grader. I en vanlig fryser på minimum -18 grader, er holdbarheten på rekene omtrent seks måneder.

Reker passer sammen med alt

Reken er et produkt som er utrolig varierende på kjøkkenet og som vi synes passer sammen med nesten alt. For eksempel kan du spise rekene fersk, på pizza, i gratenger, toast skagen eller som snacks og pynt i forskjellige retter. Ja, reken er en passende rett i mange familier ettersom det er et populært produkt blant mange forskjellige aldergrupper.

Siden rekene er frosne, er de enkelt å ta ut den mengde du trenger fra fryseren. På Fiskebilen kjøper man forpakninger som kan høres store ut, men du kan enkelt selv fordele rekene i mindre porsjoner i fryseren. En stor fordel er at du alltid kan ha luksuriøse reker med god kvalitet tilgjengelig hjemme. Nyt dem sammen med familie og venner.

Ta vare på rekeskallen

Etter å ha pillet rekene vil de være mye rekeskall til overs. Ikke kast dem. Et tips er å lage en kraft på rekeskallet. Dette er superenkelt og gir deg et godt utgangspunkt for forskjellige retter. Rekeskallet er en mektig og god smaksforsterkere. For eksempel kan man lage en delikat rekesuppe på kraften. Du kan enkelt fryse kraften hvis du ikke får brukt den og siden ta frem å tine til en annen gang.   

Så ikke kast rekeskallet, bruk dem til en fristende rekekraft. Her finner du en rask og enkel oppskrift på rekekraft.

Oppskrift på rekekraft

Det er veldig enkelt å koke kraft på rekeskall. Kraften legger grunnlaget for den mest smakfulle rekesuppen du laget. Har du lite tid kan du lage suppe på kun rekene, men for å få en bedre, dypere smak bør man også bruke noen andre ingredienser. Bruker du i tillegg litt hvitvin i kraften forbedres smaksopplevelsen enda mer.

I vår enkle oppskrift på rekekraft viser vi deg hvordan du skal gjøre.

Relaterte artikler