Velg rett vin til grillet fisk og skalldyr

VELG RETT VIN TIL GRILLET FISK OG SKALLDYR.

Vi er nok mange som har tenkt over valget på vin til fisk og skalldyr. Hvordan finner man den perfekte kombinasjonen til det som skal ligge på tallerkenen.

Kanske du fikk svaret fra noen av forslagene du har fått fra de ansatte på vinmonopolet? Kan man drikke rødvin til fisk og skaldyr? Det kanskje høres rart ut, men det passer perfekt med rett type fisk.

Som alltid handler det om å ikke ta ett for tungt og smaksrikt vin til en lett fiskerett. Maten og vinet skal harmonisere sammen for å heve hverandres smaker.

Med våre enkle vinregler og litt god planering fra din side, kan den fiskemiddagen bli så magisk god i smakene. Her finnes også det en sjansen for deg å brilijere da du kan fortelle litt om hvordan vinet gifter seg med fisken. Du kanskje også finner en ny hobby med kombinasjonen mat og vin. Viktig å tenke på at når du skal marinere og servere fisk/skalldyr med sitron, kan dette forandre hele smaksbilde. Så tenk på dette med valget på vin.

Vinmonopolet har et bredt sortiment som passer perfekt til dine fisk og skalldyr middager.

SMARTE VINREGLER

For enkelet mulig ha kontroll på hva som gjelder for ulike viner som passer til fisk og skalldyr, så kan vi fra starten glemme at det bare er hvitvin som passer til fisk og skalldyr. Her kan vi ta litt sjanser og forsøke røde viner til litt mer smaksrike fisker.

Her i dette avsnittet bruker vi termer som fruktsyre fyldighet som vi kjenner igjen fra vinmonopolets forskjellige graderings klokker.

Husker du bare hvilken fisketype som passer til hvilken vintype, kan du enkelt sortere deg fram.

Når det gjelder hvitvin er det ekstra bra om vinet er lagret på eikefat. Da binder smakene seg fra kullgrillen seg litt ekstra med eikefatet.

VIN TIL GRILLET SKALLDYR OG FET SMAKSRIK FISK.

Her er det best med ett vin med høy fruktsyre sammen med skalldyr, grunnen er at skalldyr har litt saltsmak i seg.

Ett litt eldre riesling vin passer ofte veldig bra til grillet fisk. Til skalldyr er ofte rosevin også en fin kombinasjon.

østers= En fruktig vin med druen sauvignon Blanc eller en chablis

Krabba= Tørr og frisk vin, Riesling

Hummer= Helt uslåelig med champagne.

VIN TIL GRILLET TUNFISK

Tonfisk er ett populært grill produkt som har masse likheter med kjøtt. En rød tydelig kjerne og en saftig bit å sette tennene i.

Til tunfisk kan du velge både rødt vin og hvitt vin, litt etter eget ønske. Kjøp gjerne en av hver og ha en test med venner og familie. 

Ekstra morro med en blind test.

En rødvin skal ikke være for tung og ta over smaken på tunfisken. Her er det best med ett ungt vin. Pinot Noir fra Bourgogne er sikkert et bra valg.

Hvite viner som passer er viner som er fruktige og med høy fruktsyre. viktig å tenke på er hvis fisken blir servert med mye syre, så bytt ut til en Chablis som passer betydelig bedre til disse smaker.

VIN TIL LAKS OG SMAKSRIKE FISKER

Det er ikke bare laks som er populært på grillen, ofte ser vi at røya og ørreten er også populære valg. Ett sikkert valg er Pinot Noir eller Gamay fra Beaujolais. Ett annet sikkert kort er krispige syrlig viner som sauvignon Blanc.

En regel er: Rødvin til fisk, så er det best med fruktige viner med høy fruktsyre. Tenk lette og middel fyldig viner med fruktig smak, undvik viner med mye tanniner.

VIN TIL GRILLET HVIT FISK.

Her har vi litt magrere fisk, for eksempel torsk som har litt lavere smaks bilde. Her må du ha en vin som ikke tar over smaken på torsken. Ett eksempel er Chablis.

Husk disse små reglene og grund prinsippene så kommer du langt med å velge rett vin til din fisk og skalldyr.

Relaterte artikler