Grille fisk – beste tipsene for grillesesongen

Beste tipsene for grillesesongen

Kanskje du er en av dem som henter grillen når den siste snøen fremdeles er på plenen. Vi er mange som gleder oss til varme sommerkvelder der grillen lukter godt, mens man nyter kalde og velvalgte drikker.

I denne korte artikkel tenkte vi fokusere på hvordan du blir en mester på gode fisk- og skalldyrsretter direkte fra grillen. Dette krever litt planlegging, men er ikke avansert. Man kan si at det er en liten guide om hvordan du kan unngå, tørr og brent fisk, at fisken faller fra hverandre og setter seg fast på grillristen. Enkelt – sjekk ut våre råd og tips, så kommer du unna med alt dette.


Noen grunnleggende tips og hjelpemidler

Gode råvarer er selvfølgelig en gunstig forutsetning for et godt resultat. Vi antar at dette allerede er gitt da du nå besøker havsmat.no.

Bruk grillrist for fisk

En grillrist for fisk er et bra verktøy, men ikke et krav. Med en grillrist kan du enkelt snu risten når den ligger på grillen. Grill fisk, men gjerne også andre tilbehør så som grønnsaker. Pass på å kjøpe en som man kan bruke til ulike produkter. Bruk gjerne en med tette riller, slik at du unngår at noe faller ned i grillen. Med grillristen kan du også anpasse varmen uten å risikere at fisken eller andre produkter går i stykker.

Riktig glød

Husk på å ikke grille når glørne er for varme eller når grillen flammer opp. Fisk og skalldyr kan raskt bli brent og tørre hvis grillen er for varm. Varmen kan du regulere ved å senke og heve grillristen. Hvis du bruker en kullgrill er det lurt å kun ha grillkullet på den ene siden i grillen. Dette gjør at du enkelt kan flytte grillmaten til den andre siden av grillen og dermed slutte å varme opp det du griller. Hvis du ønsker å gi fisken en rask grillflate og deretter la den bli ferdig på innsiden er det overnevnte et lurt tips. Dette gir et ekstra godt resultat hvis du bruker et lokk på grillen.

Rent grillrist

Husk på å bruke et rent grillrist. Mange grillrister har inngrodd matrester fra tidligere grillopplevelser. For å få et vellykket resultat må grillristen rengjøres før neste bruk. Dette gjør du enkelt ved hjelp av en grillbørste når risten er varm.

Hvordan unngår jeg at fisken setter seg fast på grillristen når jeg griller?

  • Smør grillristen med matolje så unngår du at fisken ikke setter seg fast like lett.
  • Bruk romtempererte produkter når du skal grille. Bruker du produkter rett fra kjøleskapet setter de seg lettere fast på risten.
  • Marinering av fisken før eller pensle den med marinade under grillingen hjelper.
  • Før å unngå at fisken setter seg fast kan du legge sitronskiver på risten og deretter fisken oppå dem. Dette gir også fisken en deilig smak av sitron.
  • Ikke snu fisken unødvendig. Grille en gang på hver side av fisken. Jo mer du snur fisken, jo større sjanse er det for at den går i stykker.
  • Du kan også legge fisken i saltlake en time før grilling. Bruk 1 spiseskje salt per 5 desiliter vann. Da blir saltheten i fisken jevnere og kjøttet fastere.


Grille passe lenge

Pass på å ikke grille for lenge. Har du tidligere spist tørr fisk fra grillen så har den vært grillet for lenge. Husk at det er enklere å grille fisken litt ekstra hvis fisken ikke er klar for spising. I ettertid er det ikke mulig å gjøre fisken mindre grillet. Sjekk heller fisken litt tidligere. Varmebehandlingen i fisken fortsetter også en stund etter at den er fjernet fra grillen.

Få til riktig grad av steking med riktig temperatur

For å få ett perfekt resultat er et steketermometer det beste hjelpemidlet. Med en steketermometer kan du enkelt sjekke fiskens indre temperatur under grillingen. Hvis du har forskjellige tykkelser på fiskestykkene putter du termometeren in i det tynneste stykket. Da vet du at de andre, tykkere fiskestykkene trenger litt mer tid på grillen. Husk at graden av steking er personlig og at det ikke er noe riktig eller galt her.  
Nedenfor anbefaler vi forskjellige temperaturer.

Skalldyr

Når du griller skalldyr, trenger de ikke lang varmebehandling på hver side. Vi snakker her om sekunder. Følg nøye med på dem og ta dem ut av grillen når de har fått en fin farge.

Hvit fisk

Ved 52 grader er hvit fisk gjennomstekt. Vi anbefaler at du setter temperaturen på 48 grader. Hvis du da tar fisken ut av grillen, kan den hvile litt og så være klar til å spise. Sjekke temperaturen mens den hviler. Går den kun opp til 50 grader, kan du la fisken bli grillet litt til. Sjekke temperaturen igjen.

Laks

Ved 48 grader er laksen klar og oftest perfekt. Bruk samme strategi her som nevnt ovenfor. Sett temperaturen på 44 grader. Ta laksen ut av grillen, la den hvile litt, sjekke temperaturen. Trenger den mer varmebehandling, legg den på grillen et halvt minutt til. Sjekke temperaturen igjen.

Tunfisk

Når du griller tunfisk skal temperaturen være ganske høy. Griller du den en lavere temperatur kan konsistensen bli noe ”bløt”. Tunfisk blir best ved omtrent 31 grader. Pensle tunfisken med litt matolje før du legger den på grillristen. Når den er klar på grillen, legg den gjerne oppå et godt kjøkkenpapir en stund. Da bli kjøttsaften fra tunfisken suget opp og havner ikke på tallerkenen. 

Relaterte artikler